De Ragdoll

Karakter
Ragdolls zijn grote halflangharige katten met een zacht, vriendelijk en evenwichtig karakter. Hun naam zegt eigenlijk al veel over hoe ze zijn; Ragdoll betekent in het Engels lappenpop. Daarmee wordt geduid op het feit dat als ze je vertrouwen, ze zich helemaal zullen ontspannen en slap laten hangen in je armen als je ze optilt. Ze volgen je overal op de voet, zijn ontzettend nieuwsgierig, knuffelig en zullen niet snel voor je opzij gaan. Het zijn echte gezelschapskatten, meestal zijn het allemansvriendjes maar soms hebben ze één "lievelingspersoon", die dan ook overal als een schaduw gevolgd wordt. Sommige Ragdolls zijn echte schootkatten, vaker willen ze gewoon het liefst in je buurt zijn en kruipen naast je op de bank, bureau, badrand of wat je ook aan het doen bent op dat moment.

Ragdolls hebben een groot vertrouwen in hun omgeving en passen zich over het algemeen gemakkelijk aan. Zolang ze maar mensen en het liefst nog andere dier(en) om zich heen hebben is het goed. Ze kunnen dan ook zowel in een druk gezin als bij iemand die alleen woont gemakkelijk wennen, mits men voldoende tijd voor ze heeft. Ook met andere huisdieren hebben ze over het algemeen geen problemen. Veel Ragdolls worden zelfs beste vriendjes met de hond of andere katten. Vaak hebben mensen hebben dan ook twee (of zelfs meer) Ragdolls, of een Ragdoll met nog andere kat(ten) erbij.

Ragdolls zijn geen katten die je maar onbekommerd zonder toezicht buiten kan laten lopen. Vanwege hun opvallende uiterlijk en hun vertrouwen naar andere mensen zijn ze aantrekkelijk voor 'catnappers'. Bovendien zijn ze wat verkeer betreft nogal naief en kunnen gerust midden op de weg blijven liggen. Ook in confrontatie met andere buitenlopende katten zullen ze niet snel voor zichzelf opkomen. De meeste mensen hebben hun Ragdolls dan ook alleen binnen in huis of hebben daarnaast nog een kattenren of een zeer goed afgesloten tuin. Als je dus op zoek bent naar een buitenkat die elk moment vrij naar buiten kan, is een Ragdoll niet geschikt. Overigens zijn Ragdolls prima binnen te houden. Met even luchten op een goed afgesloten balkon, of voor een met een stevige hor afgesloten open venster zijn ze meestal al tevreden. Verder zijn Ragdolls over het algemeen heel gemoedelijk in omgang, ook met jonge kinderen, mits die weten dat een kat ook wel eens met rust gelaten wil worden en de ouders daar strikt op toe zien. Ze zullen zelden uithalen (of bijten), tenzij ze zich echt bedreigd voelen.

(Half)zusjes Sufi & May

Kanhaiya (konijn) & Nishka

(Half)tante Nishka zorgt gezellig samen met Sufi voor haar kroost

© www.amraynald.nl / Met dank aan Judith Bos voor het ter beschikking stellen van deze info.